Psikolojik Bağımlılık Çeşitleri
15 Mayıs 2024

Psikolojik Bağımlılık Çeşitleri

Psikolojik Bağımlılık, Günümüz gençliğinin aşılamayan sorunlarından olan bağımlılık, insanın kendine zarar veren alışkanlıkları bile bile kullanmasıdır. Bağımlılık çeşitlidir ve psikolojik bağımlılık bunlardan biridir. Alışkanlıklar ve bağımlılık birbirine karıştırılmamalıdır. Çünkü alışkanlık edinilen şey birkaç yoksunluktan sonra terk edilebilir.

Bir maddeyi isteme, sürekli onu düşünme, istediği maddeyi alamayınca hayatın çekilmez olacağına inanmak psikolojik bağımlılık olarak bilinir. Kişi istediği maddeyi kullanmayınca anksiyete (Ölüm korkusu), aşırı sinirlenme, her şeyden vazgeçme gibi psikolojik sorunlar yaşar.

Psikolojik bağımlılık ilk başlarda bir tekten bir şey olmaz, bir daha kullanmam mantığıyla başlar. Fakat geç olmuş. Zehir vücutla tanışmıştır. Artık kişi hiç kullanmasa bile ömür boyu onu aklından çıkaramayacaktır. Psikolojik bağımlılığın en bilinenleri tiner, bali, esrar, sigara, alko, kafein, internet, kafein vb. Şeylerdir.

Psikolojik bağımlılık çeşitleri nelerdir?

Esrar, tüm Dünya'da olduğu gibi ülkemizde de büyük bir sorundur. Haşhiş, marihuana, kannabis gibi isimler olarak da adlandırılır. Dişi Hint Keneviri bitkisinden elde edilir. İçeriğinde bulunan THC maddesi etkendir. Sigara içine sararak, şaşal tekniği uygulanır. Toz haline kubar esrar, ısıtılık kalıp haline getirilmesi ile takoz esrar elde edilir. Üretimi, kullanımı ve satışı yasaktır. Psikolojik bağımlılık etkisi çok güçlüdür, sigara ile içildiğinde üç saat içinde etkisini gösterir. Etkisi nabız artışı, haz verme hissi, hafıza sorunları, anksiyete, paranoya, insanlara zarar verme, sorumluluk duygusunu kaybetme ve panik atak olarak görülür.

Eroin, Afyon bitkisinin kapsüllerinden elde edilir. Burun yoluyla ya da enjeksiyon yöntemi ile kana karıştırılır. Birkaç kullanımdan sonra geri dönüş yok denebilecek kadar azdır. Tabi ki kişinin yaşı, iradesi ve bulunduğu ortama göre geri dönüş sağlanabilir. Kullanımında psikolojik bağımlılık ortaya çıkar. Konuşma ve fiziksel hareketlerde yavaşlama, uyuşukluk, göz bebeklerinde küçülme, ısınma hissi, yüzün kızarması gibi durumlar ortaya çıkar. Kullanım miktarının sürekli artırılması gerekir. Bunun sonucunda ölüm kaçınılmaz olur.

Psikolojik Bağımlılık Yorumları

soru

Sayar

30 Nisan 2024 Salı

Normal koşullarda nargile bağımlılık yapmamaktadır. Ama ben şahsen psikolojik olarak nargile bağımlısı haline geldim. Sürekli nargile içmek istiyorum ve bazen ne gerek var diyip vazgeçiyorum ya da bazen işlerim olduğu için fırsatım olmuyor. Buradan da psikolojik bağımlılık olduğu anlaşılıyor.

Cevap yaz
cevap

Serengül

30 Nisan 2024 Salı

Sayar bey sizinkisi bence dudak tiryakiliği umarım bir an önce bu alışkanlıktan vazgeçersiniz çünkü nargilenin insanlar için sigaradan daha tehlikeli olduğu bilinmektedir.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Tütün Bağımlılığı Tedavisi

Tütün Bağımlılığı Tedavisi

Güncel

Eroin Bağımlılığının Başlaması

Eroin Bağımlılığının Başlaması

Güncel

İlaç Bağımlılığı Belirtileri

İlaç Bağımlılığı Belirtileri

Bağımlılık Çeşitleri Nelerdir?

Bağımlılık Çeşitleri Nelerdir?

Çikolata Bağımlılığı Nedenleri?

Çikolata Bağımlılığı Nedenleri?

Oyun Bağımlılığı Nedir?

Oyun Bağımlılığı Nedir?

Puro Bağımlılık Yapar mı?

Puro Bağımlılık Yapar mı?

Televizyon Bağımlılığı Nedenleri?

Televizyon Bağımlılığı Nedenleri?

Cinsel Bağımlılık Belirtileri ve Tedavisi

Cinsel Bağımlılık Belirtileri ve Tedavisi