Sigara Bağımlılığı Nedenleri ve Tedavisi
15 Mayıs 2024

Sigara Bağımlılığı Nedenleri ve Tedavisi

Sigara bağımlılığı, günümüzde ülkemizde ve dünyada en yaygın bağımlılık türlerinden biridir. Sigara ve dumanında bulunan maddeler insan sağlığını ciddi şekilde bozarak tüm dünyanın​ ciddi bir sorunu hale gelmiştir. Sigaranın içerisinde bulunan nikotin aynı eroinde bulunan madde gibi bağımlılık yaparak kişinin sigarayı bırakmasını zorlaştırmaktadır. Ülkemiz Avrupa genelinde erkeklerin en çok sigara içtiği ülke olmuştur. Ayrıca ülkemiz dünya genelinde en fazla sigara içen kişiye sahiptir. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde yaklaşık 20 milyon kişi sigara tüketmektedir. Sigaranın sağlığa verdiği olumsuz etkiler sadece içen kişiyi etkilemiyor aynı zamanda pasif içici de dediğimiz sigara dumanına maruz kalan kişilerde bu olumsuz etkilerden payını almaktadır.

Sigara bağımlılığı ile vücudumuza verdiği zararlar başta akciğer olmak üzere, lösemiye, dil, dudak, böbrek, pankreas mesane kanserlerine kadar birçok zararı bulunmaktadır. Bu zararların hepsi kesinleşmiş olmasına rağmen sigara tüketimi hala devam etmektedir. Sigaraya olan bağımlılığı yaratan tamamen sigaranın içerisinde bulunan nikotindir. Bu nikotin kişinin beynini etkileyerek tekrar tekrar sigara tüketmesi yönünde dürtüler vererek sigaraya olana bağımlılığı arttırır. Devamlı sigara içen bir kişinin sigarayı bırakma eğiliminde kişide birçok etki meydana gelmektedir. Çünkü içerisindeki nikotin kişinin beynine uyarılar gönderir. Sigara içme isteğini arttırır, kişide hareketsiz duramama gibi devamlı hareket halinde olma, kalp atışında artış, çabuk sinirlenme ve kilo alma gibi etkiler meydana getirir. Bu etkiler genellikle 3-4 hafta içerisinde azalır ancak kişi iradesine hâkim olamayıp sigara tüketmeye devam etmesi halinde bu etkiler anında kaybolur.

Sigarada bulunan maddeler ve etkileri: Sigara ve dumanında katran, karbonmonoksit ve nikotin bulunmaktadır. Bunların yanı sıra amonyak, arsenik ve metan gibi son derece zehirli 4000'den fazla kimyasal madde içerir. Sigarada içerisindeki​ nikotin bağımlılık yaparken katranda akciğerlere fazlasıyla zarar verir. Bunların dışında karbonmonoksit kan dolaşımına zarar vererek pıhtılaşmaya yol açar ve atar damarlara uyguladığı zararla birlikte kalp krizine neden olur. Ayrıca sigaranın en önemli zararlarından biri de kadınlarda doğurganlığı azaltması ve erkeklerde iktidarsızlık yaratmasıdır. Ayrıca sigara içen ebeveynlerin​ çocuklarında bronşit, zatürre ve astım görülme sıklığı çok fazladır. Ayrıca sigaranın başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalık ve kansere sebebiyet verdiği kanıtlanmıştır. Bu hastalıkların birçoğu kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir ve çoğunluğa ölüme sebebiyet vermektedir. Bu kanıtlanmış bir tezdir. Sigara içmek öldürür.

Sigara bağımlılığı​ nı bırakmanın faydaları: Sigarayı bağımlılığını ​ bırakmak kişide önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. Özellikle 35 yaş öncesinde bırakılan sigara tüketimi zamanla neredeyse sigara içmeyen kişilerle aynı yaşam kalitesine kavuşmayı sağlar. Öncelikle sigara bırakıldıktan ilk 2 saat sonra nikotin vücudu terk etmeye başlar. 6 saat sonra ise kalp atışı ve kan basıncı düşer. Sigara dumanda bulunan karbonmonoksit gazının kan dolaşımından temizlenmesi ve ciğerlerinizin düzgün çalışmaya başlaması da 12 saati bulur. İradesine hâkim olan kişiler hem bu bağımlılıktan kurtulur hem de ileride meydana gelecek olan zararlardan kurtulur. Sigarayı bıraktıktan itibaren kişi hayattan keyif almaya başlar. Sigaraya olan bağımlılıktan vazgeçmesi ile yaklaşık 2-3 gün sonra tat ve koku duyuları kesinleşir. Bu istikrar devam ettiğinde ise 10 hafta içerisinde kan dolaşımı düzene girer ve yürüme ve koşma gibi fiziksel aktiviteleri çok daha rahat yapmaya başlar. Öksürük, nefes darlığı ve hırıltı giderek azalır ve akciğerler güçlenir. Böylelikle yaklaşık 5 yıl içerisinde kalp krizi riski, 10 içerisinde de akciğer kanseri riski yarı yarıya düşer. Sigarayı bırakmakla birlikte öncelikle etrafınızdaki insanları rahatsız etmeyeceksiniz, sigaranın dumanıyla arkadaşlarınızın, ailenizin ve özellikle çocukların grip, soğuk algınlığı ve astıma yakalanması​ na sebep olmayacaksınız. Kıyafetleriniz kötü kokmayacak ve topluma daha rahat karışabileceksiniz. Daha da önemlisi uzun ve daha sağlıklı bir yaşama kavuşacaksınız.

Sigara Bağımlılığı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Bağımlılık Nedir?

Bağımlılık Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Psikolojik Bağımlılık Çeşitleri

Psikolojik Bağımlılık Çeşitleri

Madde Bağımlılığı Çeşitleri Nelerdir?

Madde Bağımlılığı Çeşitleri Nelerdir?

Çikolata Bağımlılığı Nedenleri?

Çikolata Bağımlılığı Nedenleri?

Televizyon Bağımlılığı Nedenleri?

Televizyon Bağımlılığı Nedenleri?

Bağımlılık Belirtileri ve Tedavisi

Bağımlılık Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Telefon Bağımlılığının Zararları

Telefon Bağımlılığının Zararları

Güncel

Esrar Bağımlılığı Belirtileri ve Tedavisi

Esrar Bağımlılığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Sigara Neden Bağımlılık Yapar?

Sigara Neden Bağımlılık Yapar?